BERE FARA ACID

- prea putin zahar adaugat in sticle
- pastrarea sticlelor la temperaturi scazute impiedica cea de-a doua fermentare. Dupa cum este indicat in instructiuni, sticlele trebuie pastrate la temperaturi de 21-27 grade Celsius timp de 7 zile.
- capsare defectuoasa a sticlelor

 SPUMA SE DISIPA REPEDE

Cele mai dese cauze ale acestei probleme sunt:
- sticla nu este curatata adecvat (detergent, grasime, etc.). Cea mai intalnita cauza - ramasite de detergenti/ agenti de sterilizare in sticla
- continut ridicat de alcool. Apare cand se adauga mai mult de 1 kg de zahar normal la mustul de bere, subtiind astfel berea.
- cantitatea prea mare de drojdie in sticla
- bere fara acid (vezi mai sus).

 BERE SUPRACARBONATATA/ EXPLOZIA STICLELOR

Cele mai intalnite cauze ale acestei probleme sunt:

- Prea mult zahar adaugat in sticla. Cantitatea adaugata trebuie sa fie de 3 g la 345-375 ml si 6 g la 740-750 ml. Este foarte important ca zaharul sa fie masurat cu exactitate. Pentru o acuratete maxima, folositi bomboanele de carbonatare care vin cu kitul. Daca urmati metoda adaugarii de zahar , cantariti cu exactitate cele 180 g zahar.

- Berea nu a fermentat complet inainte de imbuteliere. In aceasta situatie, zaharul nefermentat este transferat in sticla. Atunci cand acesta se combina cu zaharul adaugat pentru a doua fermentare (deja introdus in sticla),berea se carbonateaza in exces. Daca presiunea gazului este indeajuns de mare, sticlele (cele din sticla) vor exploda. (Este o situatie foarte periculoasa care poate cauza ranirea persoanei). Verificati cu ajutorul hidrometrului daca berea a fermentat complet inainte de a o transfera in sticle.

- Berea a fost contaminata. In acest caz este foarte probabil ca berea sa fie supracarbonatata.

 PROCESUL DE FERMENTARE NU SE DECLANSEAZA

Aceasta probema este determinata in general de unul din doua lucruri:

- Mustul de bere este prea rece atunci cand se adauga drojdia sau este lasat sa se raceasca prea mult. Poate fie sa se declanseze si apoi sa se opreasca sau sa nu se declanseze deloc. Se poate declansa amestecand cu lingura sanitizata si punand recipientul in apa calda. De asemenea, este de ajutor mutarea recipientului intr-un loc mai calduros. Pachetul cu drojdie trebuie pastrat la loc uscat si racoros inainte de a fi intrebuintat.

- Drojdia folosita a expirat. Adaugati un alt pachet, cu drojdie proaspata.

 BEREA ARE GUST ACRU SI MIROS NEPLACUT

Acesta este un semn ca berea a fost contaminata. Exista mai multi factori care determina contaminarea berii.

Iata cativa din acestifactori:

- Chiar daca obiecte de curatat abrazive precum periile si buretii aspri ajuta la inlaturarea depunerilor din recipientul de fermentare din plastic, ele lasa zgarieturi mici, neobservabile pe peretii acestuia. Chiar daca aceste zgarieturi par neinsemnate, ele creaza locuri ideale pentru dezvoltarea de bacterii. Astfel sansele de contaminare a berii se maresc simtitor. Interiorul recipientului de fermentare trebuie curatat numai cu o carpa moale, iar rezidurile inmuiate decat frecate.

- O data ce berea a fost amestecata (concentrat/apa/zahar), nu trebuie intarziata in niciun fel adaugarea drojdiei. Deseori berarii folosest prea multa apa fierbinte si apoi sunt nevoiti sa astepte pana ce temperatura mustului de bere scade sub 27 grade Celsius pentru a adauga drojdia. Temperatura recomandata la momentul adaugarii berii este de 21 pana la 27 grade Celsius. Totusi, daca temperatura initiala se incadreaza intre 18 si 32 grade Celsius, adaugati drojdia. Cu cat se intarzie mai mult momentul adaugarii drojdiei cu atat
exista sanse mai mari ca berea sa fie contaminata.

 

 

Alte produse la fel de interesante

Viziteaza site-ul Fiiberar.ro pe ShopMania

LibraPay

Icon securitate LibraPay