CALITATEA APEI

Pentru fiecare fabricare de bere sunt necesari 22 litri de apa. Apa de la robinet este acceptabila, insa, in cazul in care aceasta are o incarcatura mare de clor sau are un miros puternic, este nevoie sa o fierbeti inainte de utilizare sau sa folositi apa de izvor sau apa plata.

ASIGURATI TEMPERATURA POTRIVITA INAINTE DE A ADUGA DROJDIA

Cantitatea de 2 litri de apa fiarta pentru 20 litri de apa rece este recomandata pentru a obtine o temperatura de inceput a apei intre 21 si 27 grade Celsius. Totusi, intr-o zona cu o clima calda spre tropicala se reduce cantitatea de apa fiarta la 1 litru pentru 21 litri de apa rece. Pentru zone cu un climat mai rece, proportia este de 4 litri de apa fiarta la 18 litri de apa rece. Daca sunteti nesigur de cantitatea de apa fiarta care trebuie adaugata incercati sa umpleti recipientul de fermentare cu apa fiarta si rece, fara ingrediente,pentru a va da seama care este proportia pentru 21-27 grade Celsius.

CONTROLUL TEMPERATURII IN TIMPUL FERMENTARII

Cea mai intalnita cauza de esec este temperatura neadecvata. Expunerea berii in proces de fermentare la temperaturi mai joase sau mai mari decat cele recomandate de 21-27 grade Celsius sporeste riscul contaminarii si a unui gust neplacut. Cateva metode pentru a tine sub control temperatura sunt: cutia incalzita (cutie cu un bec slab la interior), perna electrica, cureaua de caldura, incalzitor prin imersiune, izolarea recipientului de fermentare, pozitionarea recipientului de fermentare langa un sistem de stocare de apa calda, plasarea intr-un frigider nefolosit, etc.

FOLOSIREA HIDROMETRULUI

Hidrometrul este un instrument simplu folosit pentru a masura densitatea mustului de bere. Partea de sus a hidrometrului este o scala gradata care arata desnitatea specifica (D.S.). Mustul de bere are in mod normal o desnitate de inceput (D.I.) de 1021 pana la 1040, in functie de cantitatea de zahar de fermentare adaugat (1 kg de zahar va da o D.S. de aproximativ 1040.).

Dupa ce incepe procesul de fermentare D.S. a mustului de bere scade. Atunci cand D.S. inceteaza sa mai scada inseamna ca fermentarea a incetat. Se ajunge astfel la densitatea finala (D.F.), care trebuie sa fie intre 1003-1006 (daca s-a folosit zahar obisnuit) sau 1008-1010 (daca s-a folosit zahar Coopers Brewing).

Prin masurarea densitatii specifice stiti cu exactitate ce se intampla cu mustul dumneavoastra de bere si, de asemenea, cand exact sa imbuteliati berea.

PREGATIREA BERII

Veti prefera probabil sa transferati mustul de bere intr-un alt recipient mare si sanitizat decat sa pregatiti fiecare sticla de bere in parte. In acest caz dizolvati 180 g zahar in apa calda pe care sa-l adaugati la mustul de bere. Amestecati timp de 30 secunde si apoi incepeti imbutelierea. Asigurati-va ca zaharul este cantarit cu exactitate, pentru a nu adauga zahar in plus.

Nota: Nu depasiti doza recomandata de zahar atunci cand imbuteliati berea. In caz contrar, riscati o carbonatare excesiva care poate face ca sticlele (din sticla) sa explodeze.

DETERMINATREA PROCENTULUI DE ALCOOL

Cantitatea de zahar folosit la prima fermentare va determina procentul fnal de alcool al berii:

Grame de zahar adaugat pentru aproximarea procentului final de alcool

1.000      4.6-4.9 %
750        4.2-4.5 %
500        3.7-4.0 %
250        3.2-3.5 % (minimum recomandat pentru fermentare)

Formula: D.I.-D.F./ 7.46 + 0.5 pentru pregatire = % alcool

Exemplu: 1040 -1006 / 7.46 + 0.5 = 5.1 % alcool

STICLELE

Sticlele din sticla pot fi folosite ca o alternativa la PETuri. In cazul in care folositi astfel de sticle,asigurati-va ca acestea pot fi reumplute si refolosite.

PASTRAREA

Dupa 14 zile berea dumneavoastra este gata pentru a fi bauta. Este de preferat totusi sa se pastreze intr-un loc rece/ racoros. Dupa 3 luni de la imbuteliere bulele vor deveni mai mici, iar gustul se va imbunatati simtitor.

CONSUMAREA

In urma celei de-a doua fermentari (in timpul careia se carbonateaza berea) se obseva mici depuneri de drojdie pe fundul sticlelor. Acest sediment este complet natural si da berii aspectul tulbure. Daca vreti ca berea dumneavoastra sa fie cat mai limpede cu putinta, va recomandam sa pastrati sticlele in pozitie verticala in frigider si sa le serviti la o temperatura de 4-8 grade Celsius si sa turnati berea cu grija, astfel incat depunerea sa ramana pe fundul sticlei. Cei care apreciaza berea mai tulbure pot intoarce usor sticla cu susul in jos inainte de deschidere pentru ca depunerea de drojdie sa se amestece cu berea.

Alte produse la fel de interesante

Viziteaza site-ul Fiiberar.ro pe ShopMania

LibraPay

Icon securitate LibraPay