Berea este una dintre cele mai vechi bauturi preparate, posibil din inceputurile Neoliticului sau aproximativ din 9000 i.Hr. In scris, dateaza din Egiptul antic si Mesopotamia. Cele mai timpurii dovezi chimice dateaza cu aproximatie din 3500 - 3100 i.Hr. la Godin Tepe in Muntii Zagros din vestul Iranului. In unele scrieri sumeriene descoperite in aceasta regine se face referire la un tip de bere; un exemplu este o rugaciune catre zeita Ninkasi, "Imnul lui Ninkasi", care este in acelasi timp rugaciune dar si modalitate de a invata oamenii reteta dupa care se face berea, intr-o cultura in care putini oameni stiau sa scrie si sa citeasca. In placile cu inscriptii de la Ebla, descoperite in 1974 in Ebla, Siria si care dateaza din 2500 i.Hr. se mentioneaza ca orasul producea mai multe feluri de bere, dintre care una purta numele "Ebla". In China, in jurul anului 7000 i.Hr., se fabrica o bere din orez, care era pregatita pentru fermentare prin masticatie.
Ca orice substanta care contine carbohidrati, in principal zaharuri si amidon, berea poate fermenta natural. Alte bauturi asemanatoare berii au fost probabil create independent de diferite culturi din lume. Se spune ca inventia berii si a painii au dus la dezvoltarea tehnologiei si la construirea civilizatiilor.
In Europa, berea a fost raspandita de triburile germanice si celte in jurul anului 3000 i.Hr. si se fabrica in cantitai mici, in gospodarii. Berea pe care o fabricau europenii la inceput nu ar fi insa recunoscuta ca si bere in ziua de astazi. Pe langa amidon, berile din Europa timpurie putea contine fructe, miere, diferite tipuri de plante, condimente si alte substante precum ierburi cu efect narcotic. Nu continea hamei, dupa cum mentiona un calugar din perioada lui Carol cel Mare in jurul anului 822 si calugarita Hildegard din Bingen in 1067.
Inainte de Revolutia Industriala, berea a continuat sa fie produsa la scara domestica, iar in secolul la VII-lea d.Hr. a inceput sa fie fabricata si in manastiri. Dupa Revolutia Industriala berea a inceput sa fie produsa la scala larga in fabrici. Spre sfarsitul secolulul al XIX-lea berea a incetat sa mai fie produsa in gospodarii. Aparitia hidrometrelor si a termometrelor a facilitat procesul de fabricare a berii. Fabricantul avea mai mult control asupra procesului si stia mai bine care urma sa fie rezultatul. Astazi, fabricarea berii este o industrie de nivel mondial, cu multe companii multinationale dominante si cateva mii de producatori mai mici, de la braserii la berarii regionale. In anul 2006 au fost produsi peste 133 miliarde de litri de bere, adica 510 metri cubi.